04 april 2023
De bedrijfsruimtemarkt heeft een aantal voorspoedige jaren achter de rug. Van kleine bedrijfsruimten tot grote logistieke hallen, de vraag was groter dan het aanbod. Volgens Calcasa wordt er thans bijna 7 miljoen m² aan bedrijfsruimten aangeboden. Dat lijkt veel, maar het ene aanbod is het andere niet. Wat beschikbaar is, heeft niet altijd de gewenste omvang, kwaliteit of ligging. Of niet goed bereikbaar of weer te ver gelegen van toeleveranciers en/of de arbeidsmarkt.
In de periode 2013 tot 2022 is het aanbod door een hogere opname en herbestemming van oude bedrijfsruimten naar bijvoorbeeld woningen al gehalveerd. Volgens de Rabobank was de markt voor bedrijfsruimte in 2021 en 2022 het grootste beleggingssegment, goed voor respectievelijk € 6,9 en € 6,2 miljard aan transacties.
Sinds medio 2022 zijn vastgoedbeleggers echter in de greep van inflatie en rente, wat zorgt een tegenstrijdige ontwikkeling van huuropbrengsten en vastgoedwaardes. Ondanks de krapte heeft bedrijfsruimtemarkt last van prijscorrecties van soms meer dan 10%, resulterend in een flinke waardedaling.
Kopers en verkopers hebben tijd nodig om te wennen aan nieuwe prijsniveaus voor vastgoed. Dat proces is al aan de gang. Het wachten is nu op stabilisatie van het renteniveau. Pas als de angst voor nieuwe rentestijgingen en daarmee verdere waardedalingen afneemt, kan de markt tot rust komen.
Een sterke, gezonde bedrijfsruimtemarkt is van groot belang voor de Nederlandse economie en onze welvaart. Hoewel de gebruikersmarkt nu stagneert, zijn de lange termijn trends helder. De vraag is enorm en wel om de volgende redenen:
Bron : Rabobank