fbpx

De bedrijfsruimtemarkt blijft ook nu nog een zeer aantrekkelijke beleggingscategorie

04 april 2023

De bedrijfsruimtemarkt heeft een aantal voorspoedige jaren achter de rug. Van kleine bedrijfsruimten tot grote logistieke hallen, de vraag was groter dan het aanbod. Volgens Calcasa wordt er thans bijna 7 miljoen m² aan bedrijfsruimten aangeboden. Dat lijkt veel, maar het ene aanbod is het andere niet. Wat beschikbaar is, heeft niet altijd de gewenste omvang, kwaliteit of ligging. Of niet goed bereikbaar of weer te ver gelegen van toeleveranciers en/of de arbeidsmarkt.

In de periode 2013 tot 2022 is het aanbod door een hogere opname en herbestemming van oude bedrijfsruimten naar bijvoorbeeld woningen al gehalveerd.  Volgens de Rabobank was de markt voor bedrijfsruimte in 2021 en 2022 het grootste beleggingssegment, goed voor respectievelijk € 6,9 en € 6,2 miljard aan transacties. 

Sinds medio 2022 zijn vastgoedbeleggers echter in de greep van inflatie en rente, wat zorgt een tegenstrijdige ontwikkeling van huuropbrengsten en vastgoedwaardes. Ondanks de krapte heeft bedrijfsruimtemarkt last van prijscorrecties van soms meer dan 10%, resulterend in een flinke waardedaling.

Kopers en verkopers hebben tijd nodig om te wennen aan nieuwe prijsniveaus voor vastgoed. Dat proces is al aan de gang. Het wachten is nu op stabilisatie van het renteniveau. Pas als de angst voor nieuwe rentestijgingen en daarmee verdere waardedalingen afneemt, kan de markt tot rust komen.

Een sterke, gezonde bedrijfsruimtemarkt is van groot belang voor de Nederlandse economie en onze welvaart. Hoewel de gebruikersmarkt nu stagneert, zijn de lange termijn trends helder. De vraag is enorm en wel om de volgende redenen:

  1. Ruimtevraag zet door
    De afgelopen jaren duwden economische groei, e-commerce en veranderingen in de toeleveringsketens de vraag. Deze trends zetten zich voort. Daar komt de overgang naar de circulaire economie nog bij. Circulariteit draait om duurzame productie, het gebruik van hernieuwbare en tweedehands grondstoffen en beperking van afvalstromen. Er zijn plekken nodig waar overbodige spullen op de juiste manier worden ontvangen en verwerkt. Tweedehands grondstoffen kunnen hier worden gewonnen, opgeslagen en gebundeld om ze op een later moment uit te leveren.
  2. Meer vraag naar duurzame gebouwen
    Het is niet alleen de vraag naar extra ruimte die toeneemt. De vraag naar duurzame panden blijft groot. Zeker nu duidelijk wordt dat energieprijzen op een structureel hoger niveau blijven liggen, wordt een energiezuinig of zelfvoorzienend pand steeds aantrekkelijker. Vanuit ideologie én als concurrentievoordeel.
  3. Verkiezingsuitslag zorgt voor meer onzekerheid
    De verkiezingsuitslag van maart 2023 ligt net achter ons, met de nodige winnaars en verliezers. Door de uitslag is sprake van verdeeldheid en chaos. Op korte termijn is dan ook onduidelijk of de ruimtelijke plannen en stikstofaanpak nog wel gesteund worden. Een gevreesd en niet onrealistisch scenario is dat partijen er samen niet uitkomen. Dan wordt het nog lastiger om plannen te realiseren met grote gevolgen voor de lange termijn.

Bron :  Rabobank

Gratis nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om een gratis nieuwsbrief te ontvangen.