fbpx

Transformatie van gebouwen naar woningen

29 oktober 2019

In 2018 zijn er 13.000 woningen ontstaan door transformatie van bestaande gebouwen zoals kantoren, scholen en winkels.
Dat blijkt uit onderzoek van het CBS, bekostigd door het ministerie van BZK. Het ministerie zegt dat daarmee de doelstelling van 75.000 woningen in 2018 gehaald is, opgeteld bij 66.585 nieuwbouwwoningen. De meeste woningen uit transformatie zijn gerealiseerd in voormalige kantoorgebouwen. In totaal ging het om bijna 5.500 nieuwe woningen, 42 procent van alle woningtransformaties in dat jaar. Circa 21 procent van de transformatiewoningen werd gevestigd in voormalig maatschappelijk vastgoed, zoals voormalige ziekenhuizen of scholen. Op de foto een voorbeeld van een school in Utrecht waar duurzame appartementen in gemaakt zijn (beeld: Multiprop Vastgoed Ontwikkeling).

Veel transformaties in Amsterdam en Maastricht
In Amsterdam zijn in de periode 2012-2018 de meeste woningen (6.835) ontstaan uit het verbouwen van onder andere kantoren en winkels. In zowel Eindhoven als Den Haag zijn in deze periode meer dan 4.000 woningen voortgekomen uit transformatie.
In 2018 zijn in Amsterdam met 1.535 woningen de meeste transformaties gerealiseerd. Dit is 15 procent van het totaal aantal toegevoegde woningen in Amsterdam in dit jaar, iets boven het landelijk gemiddelde (14 procent).
In Maastricht waren getransformeerde woningen goed voor bijna 32 procent van alle woningen die in 2018 bij de woningvoorraad kwamen.

Kleinere woningen voor met name alleenstaanden
Transformatiewoningen blijken vooral kleinere woningen met een gebruiksoppervlak tot 50 vierkante meter. Het gaat wel om zelfstandige woonruimtes met aparte toegang en eigen voorzieningen, zoals een keuken en een badkamer. Bewoners van de gecreëerde woningen zijn doorgaans jong en alleenstaand.

Uitgebreide gegevens zijn terug te vinden in het rapport Transformaties op de woningmarkt, 2012–2018

Bron: CBSRijksoverheid

Gratis nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om een gratis nieuwsbrief te ontvangen.